Українці найбільше експортують малини, а їдять — суниць

14.06.2018 11:28 agroreview.com
За останні чотири роки експорт ягід з України зріс у 10 разів. Якщо раніше обсяги зовнішніх поставок сягали 3-4 тис. тонн, то торік вітчизняні підприємства експортували близько 30 тис. тонн.
Про це в ефірі UA:ПЕРШИЙ розповіла Ірина Кухтіна, президент Асоціації «Ягідництво України».

За її словами, експортується переважно малина, в той час як на внутрішньому ринку найбільше полуниці.

«Полуниці багато у всьому світі, так склалося історично, — розповідає Кухтіна. — Вона росте практично скрізь. Якщо всього в світі вирощується 13 млн тонн ягід, то 9 млн тонн припадає на полуницю».

На другому місці після малини — експорт полуниці, на третьому – дикорослой чорниці.

«Переважно експортується заморожена ягода, — розповідає фахівець. — Це дуже ніжний продукт, він не доїде далеко в свіжому вигляді».

Є і відносно нові ягоди, наприклад, лохина. Але її Україна сама імпортує, зазначає Кухтіна. Закуповується лохина в Іспанії, Чилі. Натомість, наприклад, чилійці шукають в Україні журавлину. Вона, як і багато інших ягід, вважається суперфудом. Після обробки її продають на ринки США, Японії, Австралії, де сформувався надзвичайний попит.

Поки Україна експортує дикорослу журавлину. У такий ягоді набагато більше корисних речовин, ніж культивованій промислово.

Є попит і на українську черешню. Раніше урожай цієї ягоди активно продавався до Росії, фактично закриваючи потребу цього ринку. Зараз нашу черешню купує Білорусь, Молдова. Також цікавляться китайці — але їм потрібна жовта черешня, в той час, як, наприклад, Європа, любить темно-червоні сорти.

Комментарии

Добавить комментарий