Наразі портових потужностей вистачає, щоб покрити всю потребу в українському експорту.

Одеські порти забезпечують 87% агроекспорту. Портових потужностей вистачає, щоб покрити всю потребу в експорті.

Про це розповів в.о. міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький під час Black Sea Security Forum, пише Суспільне.

За словами в.о. міністра, 75% агроекспорту припадає на порти Великої Одеси — Чорноморськ, Південний та Одеський. Ще 12% — на порти, які розташовані на річці Дунай.

«Ця цифра стосовно портів Великої Одеси зросла в рази. Якщо говоримо про дунайські порти, то минулого року вони активно працювали, зараз їхня частка трішки знизилась», — уточнив міністр.

Тарас Висоцький додав, що наразі дефіциту портових потужностей немає і вони дозволяють покрити всю потребу в експорті, однак через окупацію 20% українських територій, об’єми виробництва відповідно.

За словами голова Одеської ОВА Олега Кіпера, через одеські порти експортували 46 мільйонів тонн продукції, серед якої і агропродукція. Це, за його словами, на 70% більше, ніж минулого року.

  • У лютому понад 22 мільйонів тонн вантажів різної номенклатури експортовано з початку роботи тимчасового коридору Чорним морем, який в світі називають “український коридор”.
  • У січні 2024 року речник ВМС повідомив, що український «зерновий коридор» вийшов на свої довоєнні потужності: “Ми вже перетнули межу у 500 суден і понад 10 млн тонн вантажів”.

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 15 июня 2024