Наглядова рада компанії сформована з п’яти членів, троє з яких – незалежні та двоє – представники держави.

Енергоатом

Уряд сформував наглядову раду «Енергоатома», до якої увійшли 5 членів: троє – це незалежні фахівці, і двоє – представники держави. Незалежними членами наглядової ради акціонерного товариства «Енергоатом» стали Тімоті Джон Стоун, Майкл Елліот Кірст, Ярек Неверович. Також, за поданням Міністерства енергетики, номінаційний комітет погодив Віталія Петрука і Тимофія Милованова, як представників держави.

Про це йдеться у повідомленні Мінекономіки. 

Результати відбору кандидатів, які погодив Комітет з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств, Уряд затвердив у своєму розпорядженні 21 червня.

Як зазначила перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко, далося залучити як незалежних кандидатів професіоналів світового рівня. Серед них – один з лідерів британської ядерної галузі, екс-міністр енергетики Литви і екстоп-менеджер Westinghouse, однієї з найбільших ядерних компаній світу, зі США. 

«Очікуємо, що у такому складі наглядова рада посилить енергетичні спроможності  компанії та допоможе залучати вкрай необхідні інвестиції в атомну галузь», – сказала вона. 

Члени наглядової ради здійснюватимуть управління компанією, а також контролюватимуть та регулюватимуть діяльність його виконавчого органу.

  • Проведення конкурсного відбору трьох незалежних членів наглядової ради оголосили у лютому.
  • Перед цим, у січні 2024 року «Енергоатом» зареєстрували як акціонерне товариство. Про це наприкінці грудня минулого року заявив Шмигаль. 
  • 21 лютого компанія отримала свідоцтво про реєстрацію випуску акцій на суму понад 306 млрд грн.
  • Стартом активного процесу корпоратизації ДП «НАЕК «Енергоатом» можна вважати 19 жовтня 2022 року, коли Верховна Рада України у першому читанні ухвалила проєкт закону про перетворення держпідприємства в акціонерне товариство «НАЕК «Енергоатом», 100% акцій якого належатимуть державі.
  • Цей крок відповідає міжнародним зобов’язанням нашої країни – щодо приведення керування державними підприємствами у відповідність до міжнародних стандартів. Законом враховано всі особливості атомної галузі України при переході на сучасну модель корпоративного управління.
  • Зеленський підписав закон про корпоратизацію «Енергоатома» ще 17 березня 2023 року. Це стало черговим кроком на виконання міжнародних зобов’язань України.

Що відомо про членів наглядової ради

  • Тімоті Стоун обіймав численні керівні посади, зокрема незалежного директора Horizon Nuclear Power, невиконавчого директора Європейського інвестиційного банку та очолював страхову компанію з ядерних ризиків. Також він був старшим радником Державного секретаря з питань енергетики та зміни клімату у Великобританії, і відігравав ключову роль у формуванні ядерної політики та залученні приватного сектора до ядерних розробок. Він є активним учасником міжнародних енергетичних справ та очолює Асоціацію ядерної промисловості Великобританії.
  • Майкл Е. Кірст — експерт у сфері ядерної енергетики з понад тридцятирічним стажем. Засновник та керуючий директор EuroAtlantic Partners у Брюсселі. У своїй кар’єрі в Westinghouse Electric Company він обіймав ключові керівні посади, включаючи віце-президента зі стратегії та зовнішніх зв’язків для Європи, Близького Сходу та Африки, а також віце-президента по Центральній та Східній Європі. Під його керівництвом були реалізовані важливі стратегічні ініціативи, збільшено обсяги продажів і зміцнено урядові відносини в регіоні EMEA.
  • Ярек Неверович — екс-міністр енергетики Литви, головний радник президента Литви з питань навколишнього середовища та інфраструктури. Є досвідченим професіоналом у секторах енергетики та інфраструктури. Обіймав різні посади в уряді Литви, які були пов’язані з експлуатаціями системи передачі електроенергії, управлінням інвестиційними фондами та співпраці з національними та транснаціональними корпораціями. Відігравав ключову роль у переговорах щодо  експлуатації Ігналінської атомної електростанції під час переговорів EUCO MFF та RRF.
  • Тимофій Милованов – президент Київської школи економіки та колишній міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України. Будучи вченим із ступенем PhD з економіки з топового університету США та досвідом викладання в провідних університетах США і Німеччини, він відіграв ключову роль у корпоратизації енергетичної галузі України, розділенні енергетичних підприємств, включаючи «Нафтогаз» та газотранспортну систему. Має значний досвід в сфері економічної політики, стійкості та розвитку, включаючи розробку інвестиційних політик під час війни, оцінки збитків та потреб для відновлення, особливо в енергетиці.
  • Віталій Петрук має понад 20 років роботи в державному секторі України, управлінні державними підприємствами, їх фінансовому плануванні та роботи в корпоративному секторі. З 2015 по 2019 очолював Державне агентство України з управління зоною відчуження, яке забезпечувало зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення обʼєкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 22 июня 2024