Очільник Нафтогазу вважає таку ситуацію зрадливою.

Олексій Чернишов

Через зупинку Сахалінського родовища Україна втратила 600 млн кубометрів газу з прогнозованого балансу. Про це заявив очільник Нафтогазу Олексій Чернишов в інтерв’ю LB.ua. 

“Ліцензії зараз не працюють, родовище зупинене. Це зрадлива ситуація. Ми втратили з прогнозованого балансу 600 млн кубометрів газу”, — каже Чернишов. 

І на відновлення видобутку на цьому родовищі — у разі відповідного рішення — знадобиться час. 

“Укрнафтобуріння перебуває в координації з Укрнафтою, тож вони візьмуться моментально. Це потребує інвестицій. Коли ми розраховували баланс, то сподівалися, що це відбудеться в II півріччі. Зараз перенесли ці плани на IV квартал. Звісно це вже буде менший обсяг видобутку газу, тому що відновити той самий відразу неможливо і це потрібно також розуміти”, — зазначив очільник Нафтогазу. 

Чому не працює Сахалінське родовище 

  • Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище — одне з найбільших в Україні (находиться у Харківській області). 
  • У грудні минулого року Укрнафтобуріння повністю зупинила видобуток природного газу та газового конденсату на Сахалінському родовищі через судову тяганину з Державною службою геології та надр, що триває майже 15 років. Суд скасував спецдозвіл для Укрнафтобуріння для користування надрами. 
  • Агентство з розшуку і менеджменту активів ініціювало зміни до Кодексу України про надра щодо можливості видобутку газу на Сахалінському родовищі без спецдозволу у період дії режиму воєнного стану, щоб запустити видобуток газу.

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 15 июля 2024