Підприємці вважають, що збільшення податків призведе до тінізації економіки та знищення малого та середнього бізнесу.

Представники уряду провели дискусію з представниками Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану

Представники уряду провели дискусію з представниками Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану. На ній обговорили питання підвищення податків.

Про це повідомив прем’єр України Денис Шмигаль.

Голова уряду нагадав, що до кінця року військо потребує додаткові 500 млрд гривень.

“3/4 цієї суми буде отримано через збільшення внутрішніх запозичень, а також перевиконання доходів держбюджету, зокрема за рахунок детінізації економіки. 1/4 з цієї суми — це перегляд податків”, — написав Шмигаль.

Підписуйтесь на наш Tелеграм канал

Він додав, що це критична потреба, і слід діяти швидко. 

Уряд та підприємці домовились, що це початок діалогу, і буде відбуватись спільна робота на базі комітету ВРУ, аби знайти найбільш ефективні рішення в максимально короткі строки. 

В свою чергу, бізнесмен Олег Гороховський розповів, що за словами урядовців 60% від 500 млрд гривень спрямують на зарплати військовим, а 40% — на зброю, техніку та інші критичні витрати. 

Підприємці зазначили, що збільшення податків призведе до тінізації економіки та знищення малого та середнього бізнесу, а отже матиме дуже короткостроковий ефект, після якого податків буде збиратися навіть менше, ніж зараз.

Крім того, поки велика кількість великих і дуже великих бізнесів використовують дроблення на ФОП, зарплати в конвертах, дірки в митниці, обхід акцизів, не варто говорити про підвищення податків, а треба сфокусуватися на їхньому адмініструванні та справедливості щодо їх сплати усіма.

Також підприємці говорили про економічну мобілізацію, яка може принести мільярди гривень до бюджету, та запитали, чому сьогодні імпортерам у країні живеться краще, ніж експортерам при глибоко негативному сальдо зовнішньої торгівлі.

Урядовцям поставили низку інших питань — від лібералізації ринку віртуальних активів до продажу майна, конфіскованого у РФ.

  • Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що запровадження податку на посилки до 150 євро дозволить закрити тіньову схему завезення товарів, якою користуються інтернет-магазини. 
  • Розроблений Кабміном законопроєкт щодо збільшення доходів бюджету передбачає підвищення військового збору з 1,5% до 5%, 15% збору при купівлі нового автомобіля та низку інших ініціатив. 

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 31 июля 2024