На реалізацію всіх запланованих заходів Україні потрібно 54,187 млрд гривень. 

Уряд схвалив Програму комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій, на період до 2030 року. 

Як повідомили у міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, Програма стосується 9 регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Кіровоградської, Одеської, Харківської та Херсонської областей.

Передбачається перекидання щороку 800 млн куб. м води в маловодні регіони та акумуляцію 1,6 млрд м3 запасів води. Це дозволить забезпечити водою 3,9 млн людей, а після деокупації українських територій – до 9 млн людей.

Як повідомив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко, на реалізацію всіх запланованих заходів Україні потрібно 54,187 млрд гривень.

UNICEF уже надав допомогу на $67 млн у 2022-2024 роках. Це обладнання, реагенти для очищення води, відновлювальні роботи та буріння свердловин, доставлення питної води тощо. 

«Вже маємо домовленості з Європейським інвестиційним банком про фінансування будівництва водогону до Миколаєва. Проект стартує у наступному році. Ми вдячні всім міжнародним партнерам, які сьогодні поряд з Україною. Впевнено можемо сказати, що у нас багато друзів та однодумців, які допомагають вистояти. Зусилля більшості — це найкраща гарантія досягнення спільної мети», – зазначив Євгеній Федоренко. 

У міністерстві додали, що із реалізацією програми вже протягом року Миколаївщина буде забезпечена водою. До кінця 2025 року доступ до води отримають 2 млн українців у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Херсонській і Харківській областях. 

Загалом Програма передбачає будівництво упродовж 7 років понад 3 тис. км нових водопроводів, будівництво або реконструкцію 250 насосних станцій, ремонт 20 гідротехнічних спору та буріння 460 свердловин для альтернативного водозабезпечення.

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 27 августа 2024