Обмежено оплату нерухомості, годинників, ювелірки та дорогоцінних металів.

Національний банк України посилив валютні обмеження на розрахунки за кордоном.

Про це повідомила пресслужба Нацбанку.

«Посилення валютних обмежень дасть змогу запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни», — йдеться в повідомленні.

Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за низку товарів і послуг за кордоном з платіжних карток, випущених українськими банками. Зокрема, йдеться про оплату годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет і марок за кордоном. 

НБУ встановив щомісячний ліміт у розмірі 100 тисяч гривень в еквіваленті на ці операції.

Також Нацбанк обмежив до 500 тисяч гривень в еквіваленті розрахунки з менеджерами з нерухомості для сплати комісій за управління, оплати за проживання та пов’язаних із цим комісій.

Зазначається, що такий ліміт враховує потреби українців, що перебувають за кордоном, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків, що здійснюють зазначені операції. Водночас обмеження «дасть змогу запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відпливу капіталу з України у значних обсягах».

Зміни почнуть діяти з 10 вересня.

  • З 1 жовтня запрацюють нові обмеження переказів з картки на картку. Ліміт встановили на рівні 150 000 грн на місяць. Це м’якша версія обмежень, ніж обговорювана раніше: спершу НБУ Андрій Пишний повідомляв про плани запровадити обмеження на перекази між картками (p2p платежі), аби боротися зі схемою «дропів» і гральним бізнесом. Про наміри НБУ стало відомо ще у травні. Тоді йшлося про ліміти на вихідні P2P-перекази у розмірі 100 000 грн і 30 операцій на місяць для одного рахунку. 
  • Заступник голови НБУ Дмитро Олійник тоді зазначав, що 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше.

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 9 сентября 2024