Йдеться про транспортування газу Трансбалканським маршрутом в бік України.

Україна та Молдова хочуть збільшити можливості для транспортування газу (ілюстративне фото)

Український та молдовський оператори ГТС працюють над збільшенням гарантованих потужностей для транспортування газу Трансбалканським маршрутом в бік України.

Про це повідомляє видання Exprо.

«Наша короткострокова мета — створити 7 млн куб м гарантованих потужностей на одній з міждержавних точок до квітня 2025 р. Для цього обидва оператори ГТС мають провести реконструкцію кількох об’єктів вздовж маршруту», — розповів начальник управління роботи з замовниками українського оператора ГТС Андрій Прокоф’єв.

Український оператор разом з молдовськими колегами реалізував перший етап, в результаті чого в бік України створено 1 млн куб. м гарантованих добових потужностей. 

Підписуйтесь на наш Google News

Зазначається, що цей етап не потребував значних інвестицій з боку операторів, і з 1 вересня 2024 року ці потужності вже використовуються для транспортування газу до України.

При цьому в середньостроковій перспективі можливе збільшення потужностей і понад 7 млн куб м на добу. Це пов’язано з тим, що інфраструктура Трансбалканського трубопроводу вже побудована і подальше збільшення потужності вимагатиме лише нарощення реверсних можливостей по маршруту.

Український оператор ГТС підкреслює, що для цього необхідно запровадити конкурентоспроможні та економічно обґрунтовані тарифи для цієї ділянки.

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 11 сентября 2024