Що спричинять податкові зміни у відносинах держави і бізнесу обговорювали під час дискусійної панелі. 

“Підвищення податків і новий суспільний договір” — на таку тему відбулася третя дискусійна панель в рамках другого сезону спільного проєкту LB.ua та EFI Group “Нова країна”. Цього разу йшлося про сенситивну тему підвищення податків і справедливість, шляхи наповнення бюджету, альтернативи підвищенню військового збору, системні реформи і детінізацію економіки. Та наслідки, які викличуть податкові зміни, загалом.

Спікерами дискусійної панелі виступили: 

  • Сергій Марченко, очільник Міністерства фінансів; 

Сергій Марченко, очільник Міністерства фінансів

  • Катерина Рожкова, заступниця голови Національного банку України;

Катерина Рожкова, заступниця голови Національного банку України

  • Андрій Длігач, голова міжнародної бізнес-спільноти Board, професор економіки, засновник групи компаній Advanter Group;

Андрій Длігач, голова міжнародної бізнес-спільноти Board, професор економіки, засновник групи компаній Advanter Group

  • Ігор Ліскі, голова наглядової ради інвестиційної компанії EFI Group.
  • Ігор Ліскі, голова наглядової ради інвестиційної компанії EFI Group

Міністр фінансів Сергій Марченко визнає, що підвищення податків — крок вимушений, і держава чудово розуміє, як це вплине на бізнес, але “інші опції уже вичерпано”.

Сергій Марченко та Катерина Рожкова

“Нам треба в короткострокову перспективу вижити. Наші плани щодо податків, акумуляції, зумовлені тим, що в державі зараз одна конкретна проблема, яку треба вирішити — безпекова. Всі інші проблеми вторинні”, — вважає міністр.

Шеф-редакторка LB.ua Соня Кошкіна

Урядовий підхід розкритикував професор економіки, засновник групи компаній Advanter Group Андрій Длігач. На його думку, підвищення військового збору з 1,5 % до 5 % призведене до ще більшої тінізації економіки. “35% зарплат знаходяться у “тіні”. …Ці 35% перетворюються на 44% з підвищенням військового збору. Чому? Тому що це поведінкова економіка. Зараз навантаження на фонд заробітної плати — 34%. Зі збільшенням його перетинаються певні межі, і виникає більша зацікавленість в тінізації частини зарплати”, — каже Длігач, зазначаючи, що держава має у своєму арсеналі має достатньо інструментів для наповнення бюджету в короткостроковій і довгостроковій перспективі. Наприклад, підвищення на 2 % ПДВ замість військового збору. Тоді це торкнеться усього суспільства, а не тільки тих, хто отримує зарплати офіційно.

Андрій Длігач

Гості дискусії

Натомість підвищення військового збору підтримує бізнесмен Ігор Ліскі. Він теж, як і Сергій Марченко вважає, що це продиктовано обставинами війни. 

“Історія проста. Питання стоїть так, що в цей короткостроковий період треба мобілізуватись і зібрати кошти. Бо інакше, у нас потім буде інша дискусія: в якій країні ми з дітьми будемо щось як безхатченки просити. Треба мобілізувати ці ресурси. А як це правильно зробити, цієї дискусії не вистачає”, — вважає Ліскі.

Під час дискусії

Розкритикувала підвищення оподаткування для комерційних банків (до 50 %) і заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, попри те, що загалом оптимізацію оподаткування вона підтримує. “Сьогодні банківський сектор і так сплачує податок за підвищеною ставкою, податок на прибуток – 25 %. В переважній більшості банківського сектора є прозора звітність, білі зарплати. …І якщо банківський бізнес сьогодні сплачує всі податки свідомо, прозоро і чесно, це не привід його додатково карати”, — говорить Рожкова. А детінізація економіки, на її думку, лежить у площині нового суспільного договору, бо вимагає зокрема від суспільства відмовитися від споживання “сірих” послуг — купівлі дешевших “айфонів” чи сплати рахунку у ресторані за двома чеками.

Катерина Рожкова, заступниця голови Національного банку України

Податкові зміни викликали жваву дискусію і серед головних спікерів, і серед гостей заходу. Їхні детальні виступи будуть опубліковані на LB.ua незабаром.

Гость дискусії, колишній очільник Державної митної служби Максим Нефьодов

Колишній очільник Нафтогазу Андрій Коболев (ліворуч)

Геннадій Зубко

Гліб Вишлинський, керівник Центру економічної стратегії

Тетяна Острікова

Народний депутат Ярослав Железняк

Народний депутат, голова медичного комітету Верховної Ради Михайло Радуцький

Валерій Пекар

Президент інвестиційної групи Універ

Гості Нової країни

Шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна

Народна депутатка Ніна Южанінова

Ігор Бураковський, Інститут економічних досліджень

Народна депутатка Галина Янченко

засновник та CEO групи компаній «Парамедик» та голова ГО «Національна Рада з Охорони Здоров’я та Безпеки»

Спільне фото після дискусії

Соня Кошкіна і Ігор Ліскі

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 27 сентября 2024