Экономикаagravery.comSep 11

Споживання баранини в Україні щороку зростає на 100% — експерт

nk_hauz/f2XMCvS7R.jpeg

Раніше споживання баранини в Україні знаходилося практично на нулі, але зараз у середньому динаміка зростання складає 100% на рік. Також відбувається реструктуризація вівчарства, переорієнтація з виробництва вовни на м’ясо. Про це повідомив Василь Стефурак, голова ГО «Асоціація вівчарів», передає AgroPortal.ua. «Культури споживання баранини у нас раніше не було. Перш за все, через тодішню погану якість м'яса, яке примусово давали солдатам в армії. Свого часу Петро I звернувся в Сілезії до Гільдії вівчарів і заплатив золотом: йому треба було нагодувати й одягнути армію. Тоді йому вивели породу овець, яку в честь Дому Романових назвали романівською. З того часу ніхто особливо не переймався якістю м'яса. І лише 7 років тому ми зайнялися перезавантаженням вівчарства: почали збільшувати чисельність поголів'я, вирощувати продуктивніших тварин за рахунок сучасних, інтенсивних європейських порід», — розповідає голова ГО «Асоціація вівчарів». Зауважимо, що Василь Стефурак за рахунок власних коштів виводить нову українську породу та розповсюджує її нижче собівартості. Зараз у вівчарстві спостерігається різнонаправлений рух. З одного боку, торік поголів'я зменшилося. Цього року спостерігається невелике збільшення у промисловому сегменті — на 1,3%. «Варто орієнтуватися саме на промисловий сегмент, адже офіційна статистика по домогосподарствам може не відповідати фактичним даним. Зараз ми збуваємо старі неефективні породи та нарощуємо промислове поголів'я порід з хорошою якістю м'яса. На ринку з’являється висококласна дорога баранина, тому спостерігається такий великий ріст споживання. Багато людей вперше відкривають для себе цей продукт — корисний, смачний та екологічно чистий, адже тварини знаходяться на вільному випасі», — пояснює фахівець. Окрім того, споживання баранини в Україні виросло в рази за рахунок арабських туристів. Для них баранина — основний харчовий продукт. Сакральна тварина, без якої ці люди не уявляють свого харчування. За рахунок настільки пожвавленого попиту ціни на м’ясо овець у Західній Україні значно виросли. Щоб задовольнити попит туристів із Саудівської Аравії, баранини навіть не вистачає. Та й взагалі світовий ринок цього м’яса насичений лише на 40%. «Можливості України у задоволенні світового попиту обмежує несприятлива державна політика у вигляді додаткового 10% вивізного мита. Мито пролобійоване внутрішніми переробниками, аби знизити конкурентоздатність української баранини на світовому ринку. Проте вже зараз в Україні почали активніше займатися вівчарством, що є позитивним трендом. Стимулом для цього став ріст закупівельних цін», — додає Стефурак. Так, якщо раніше ціна для селян була на рівні 12 грн/кг живої ваги, то зараз вона стартує від 50 грн/кг. Ціну підняли в 4 рази, займатися вівчарством стало економічно вигідно. Раніше Україна сама експортувала баранину з Нової Зеландії. В мережі Metro такий продукт коштував на рівні тисяча гривень за кілограм. Нагадаємо, на Сумщині тваринникам виділять 28,6 млн гривень дотацій за корів.