В УКРАЇНІ ВИНОГРАДНИЙ БУМ: СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЯГОДА ТА КОЛИ ПОДЕШЕВШАЄ
Экономикаtsn.ua09 августа 2020

В УКРАЇНІ ВИНОГРАДНИЙ БУМ: СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЯГОДА ТА КОЛИ ПОДЕШЕВШАЄ

Сезон винограду зараз у самому розпалі, кажуть продавці.

Виноград заполонив українські прилавки. Чорні, зелені та рожеві грона зібрані здебільшого на українських виноградниках.

Із Білозерського району виноград роз'їжджається всією Україною вже багато років. На тисячах гектарів виноградників столового винограду лише відсотків три. Більшість врожаю вирощують на вино. Тут виноград  фасують у пакети і складають у ящики.

Кажуть, що цьогоріч вродив на тому ж рівні, що і минулого року. Менший врожай тільки ранніх сортів. Ранній виноград постраждав через примхи погоди. Під час теплої зими на лозах розкрилися бруньки, а навесні вдарив мороз. Проте, на якість, смак і навіть ціну це не вплинуло.

Оптова ціна винограду, за словами директор агрофірми Олександра Ощипка, від 25 до 28 гривень.

Далі виплеканий гарячим херсонським сонцем виноград везуть на склад. А звідти рефрижераторами він поїде на ринки і супермаркети. Уже за тиждень, кажуть у господарстві, ціна на виноград знизиться в рази. Бо він достигне в усіх господарствах і буде велика конкуренція.

Ціна на виноград на столичних ринках різниться. За виноград із Херсонщини правлять від 40 до 50 гривень. Із Дніпропетровщини - 30-35 гривень за кг.

Сезон винограду зараз у самому розпалі, кажуть продавці. Тож ціни будуть іще знижуватися. Хоча на ринку можна зустріти і геть дешеві грона.

На ринках виноград продають здебільшого український. А от у супермаркетах - чимало імпортованого, з Туреччини. Вартість його хоч і не набагато, але вища.

Дієтологи називають виноград їжею богів. Він корисний для шлунка, серця та імунної системи. А ще для пам'яті та зору. Особливо кісточки синього винограду. Є різні медичні препарати, біодобавки, які виготовляють на основі кісточок.

Але їсти варто в міру, не більше 200 грамів на день, бо виноград, окрім вітамінів, має багато калорій.

Написать комментарий