5 культових страв Києва, якими ми залюбки смакуємо

14.05.2019 20:37 1plus1.ua
Улюблені страви із глибокою історією.
Уже 26 травня українці святкуватимуть День Києва. Наша столиця славиться не тільки талановитими людьми й відомими пам’ятками архітектури, а й смачними стравами. З нагоди свята 1plus1.ua презентує добірку культових страв Києва, які ми так обожнюємо!

Котлета по-київськи

Одна із найбільш впізнаваних страв столиці. Вперше її приготували 1947 року, а вже через 10 років її смаком залюбки насолоджувалися всі українці.

Справжня котлета по-київськи має бути приготована із цілої курячої грудки та першої фаланги крила. На смак м’ясо повинне бути соковитим та ніжним, а вершкова серединка - витікати при розрізанні. Не менш важлива деталь - панірування. Тонкий шар подрібнених сухарів має бути хрустким.






Київський борщ

Борщ - головна страва українського столу. Існує безліч історій про його походження, та на теренах України він з’явився приблизно у 17 столітті. Саме тоді українські господині почали готувати цю страву із картоплі, томатів та рослинної олії.

У різних регіонах нашої країни борщ готували по-різному. Що стосується Києва, тут він був обов’язковою частиною обіду. Якщо українська сім’я жила у достатку, вона мала подати до столу 4-5 видів цієї страви. Її «сусідами» по столу були пампушки, сухарі або калачі.

Рецепт київського борщу має свої особливості. Його не готують зі свинини, а надають перевагу яловичині. У страву додають лаврове листя, чорний перець, чорнослив, в’ялені груші. Здається, ми відчуваємо її аромат.






Сало в шоколаді

Переходимо до десертів, і перший із них вже вражає оригінальністю. Сало в шоколаді вважалось одним із найпопулярніших десертів серед киян. Ви можете спробувати його й нині - цей десерт подають у закладах на Андріївському узвозі, додаючи часник, коріандр, гриби тощо.






Київські цукати

Хоча попит на цукати у Європі розпочався лише у 18 столітті, українські дітлахи ласували цими солодощами ще у 14 столітті. Згодом набули популярності саме київські цукати з чорносливом, абрикосами, персиками, волоськими горіхами тощо. Відомо, що їх подавали до імператорських столів.



freepik.com

Київський торт

За легендою, київський торт, що є символічним десертом столиці, виник у результаті помилки. Буцімто кондитери забули охолодити білок і змастили білкові коржі кремом. Однак інші запевняють, що на розробку цього десерту було витрачено багато років. Перший київський торт приготували у 1956 році. Раніше до його складу входив фундук, а нині кондитери експериментують, додаючи інші види горіхів - кеш’ю, арахіс тощо.






Комментарии

ua Вуйко, 14.05.2019 20:48

И слепил Ягве гадов ползучих да прыгучих, и положил сие рагулю пропитанием. И течет оно так (Хохлогой 17:50)

Добавить комментарий