Для тих, хто любить кабачки, літо — краща пора року. Адже саме зараз можна ласувати ними вдосталь — молодими, солодкими, соковитими... Між тим, кабачок відноситься до лікарських рослин. Тож вживати його "безмежно" не варто. -- Про сам кабачок кажуть, що це -- найбiльш дієтичний продукт, мовляв, його можна їсти всім, він нікому не зашкодить? -- Це не зовсім так. Усе ж кабачки та страви з них протипоказані тим, у кого гастрит, підвищена кислотність, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, а ще -- ниркова недостатність, -- каже Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії. У кабачках є цукор, пектини, калій, мідь, вітамін С. А завдяки тому, що цей овоч багатий клітковиною, він добре впливає на процеси травлення, виводить з організму холестерин i токсичні речовини. Тож їсти кабачки радять людям похилого віку, онкохворим, а ще тим, хто страждає від алергії.

-- Але кабачок ще й відноситься до лікувальних продуктів. Як їх вживати з лікувальною метою? -- У кабачках корисними є м'якіть, сік, квіти, насіння. До прикладу, м'якіть слід вживати тим, у кого є хвороби серцево-судинної системи i шкiри, жовчокам'яна недуга, анемія, подагра, ожиріння, набряки. Розпочинати лікування потрібно зі столової ложки м'якоті на день, поступово збільшуючи дозування до половини склянки два-три рази на день за півгодини до їди. Повний курс лікування становить 1,5-2 місяці, опісля слід зробити перерву на 10 днів. У разі необхідності курс можна повторити. А ще з кабачка роблять маски для сухої шкіри обличчя: для того чайну ложку натертої м'якоті змішують із жовтком, накладають суміш на обличчя та зону декольте. Через 10 -- 15 хвилин маску змивають теплою водою.