Це дозволить закрити тіньову схему завезення товарів, якою користуються інтернет-магазини. 

Ілюстративне фото

Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що запровадження податку на посилки до 150 євро дозволить закрити тіньову схему завезення товарів, якою користуються інтернет-магазини. 

Про це він розповів в інтерв’ю РБК-Україна.

«В Україні практично вся інтернет-торгівля та електронна комерція знаходяться в «тіні». Умовно кажучи, в межах ліміту 150 євро неоподатковуваної вартості товару у нас завозять все. І це проблема значно більша, ніж просто небажання платити незначні податки при імпорті. Достатньо поцікавитися, як працює інтернет-торгівля: як зареєстровані бізнеси, скільки податків сплачують, яким чином імпортують і чи сплачують імпортний ПДВ», — зазначив Марченко.

За його словами, більшість продавців працюють як суб’єкти спрощеної системи оподаткування і сплачують лише єдиний податок 5%.

«Але у нас, як правило, навіть якщо імпортна продукція коштує 300 євро, то декларується 150 євро, щоб взагалі не сплачувати податки. Я вже не кажу про те, що таким чином розбивають цілі партії товарів. Це та лазівка, яку ми вважаємо за потрібне закрити», – сказав Марченко.

Міністр розповів, що за 2023 рік без податків в Україну завезли 51,5 млн одиниць міжнародних поштових відправлень. В середньому виходить, що кожен українець отримав дві посилки за рік.

«Думаю, 10,2 млн пенсіонерів були би дуже здивовані, дізнавшись, скільки посилок з-за кордону вони «завезли». При цьому ніхто не знає, скільки реально товарів знаходиться всередині кожної з 51,5 млн посилок. Поставте собі питання, чому в Україні ціна тих же iPhone інколи нижча, ніж в країнах, де їх виробляють? Тому що з цих товарів не сплачено податки», — додав Марченко.

Він зазначив, що розуміє непопулярність цієї ініціативи, але наполягає, що аргументи міністерства достатньо обґрунтовані.

  • Суперечки через ліміти на посилки з-за кордону тривали вже давно. Так, 7 грудня 2017 року Рада обмежила безмитне ввезення товарів в Україну до трьох посилок на місяць вартістю 150 євро кожна. Пізніше поштові оператори звернулися з проханням до президента Петра Порошенка ветувати вказаний закон. 
  • У листопаді 2018 року Рада ввела ПДВ на іноземні посилки вартістю понад 100 євро. Перехідний період було заявлено з 1 січня по 30 червня 2019 року.
  • У січні 2021 року Парламент зробив крок до підвищення ліміту безмитних міжнародних посилок зі 100 до 150 євро, підтримавши відповідні зміни до Податкового кодексу. 
  • У січні 2022 року Рада підвищила ліміт на безподаткові посилки з-за кордону до 150 євро. Це означає, що посилки, вартість яких не перевищує 150 євро, не оподатковуються і не підлягають розмитненню. Якщо посилка коштує менше ніж 150 євро, то вона одразу відправляється за адресою одержувача, без затримок на митниці. Фактично це рішення повертає ліміти до рівня, закріпленого в українському законодавстві до 1 липня 2019 року. 

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 30 июля 2024