На сьогодні Держмитслужба оформила понад 100 тис. декларацій NCTS, з яких 21 тис. – за 4 місяці використання NCTS Фаза 5.

Український бізнес у числі перших 20 країн з 36 Конвенції про процедуру спільного транзиту користується найновішою версією спільної транзитної системи NCTS Фаза 5 (т.зв. митний безвіз).

Про це повідомили у Міністерстві фінансів України. 

NCTS – це ІТ-інструмент, який технічно дозволяє бізнесу використати єдину митну декларацію з єдиною гарантією для переміщень між 36 країнами Конвенції.

Країни Конвенції розпочали розробку та перехід на NCTS Фаза 5 з березня 2021 року. Тоді ж Німеччина розпочала застосування NCTS Фаза 5.

У 2023 році ще 13 країн здійснили перехід: Словенія, Іспанія, Люксембург, Хорватія, Швейцарія, Данія, Болгарія, Латвія, Італія, Ірландія, Фінляндія, Естонія, Чехія.

А в І півріччі 2024 року до числа країн, що використовують NCTS Фаза 5, доєдналася Україна разом зі ще 5 країнами (Норвегія, Швеція, Сербія, Румунія, Кіпр).

У липні цього року також доєдналися Велика Британія і Словаччина.

Решта 15 країн планують завершити перехід на NCTS Фаза 5 до кінця 2024 року: Литва, Австрія, Північна Македонія, Польща, Нідерланди, Франція, Туреччина, Португалія, Мальта, Греція, Угорщина, Андорра, Бельгія, Грузія.

Україна однією із перших почала користуватися найновішою версією спільного транзиту NCTS

Україна однією із перших почала користуватися найновішою версією спільного транзиту NCTS

Україна на розробку NCTS Фаза 5 мала на 1,5 роки менше порівняно з іншими країнами Конвенції, а також розпочала цей процес ще під час роботи Оціночної місії до безпосереднього приєднання до родини країн Конвенції 1 жовтня 2022 р.Попри повномасштабну війну державні органи України з 22 квітня цього року забезпечили можливість роботи українського бізнесу в найновішій версії NCTS.

З початку приєднання України до «митного безвізу» динаміка оформлення декларацій у процедурі спільного транзиту продовжує зростати: на сьогодні Держмитслужба оформила понад 100 тис. декларацій NCTS, з яких 21 тис. – за 4 місяці використання NCTS Фаза 5.

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 28 августа 2024