Перед чудом постануть колишній директор департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго», голова правління комерційного банку та директор приватної компанії.

Укренерго

У справі про завдання 716 млн грн збитків Укренерго судитимуть організатора злочину і ще трьох учасників злочинної схеми.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

24 вересня прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ направив до суду обвинувальний акт щодо учасників схеми.

Серед них — організатор злочину, колишній директор департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго», голова правління комерційного банку та директор приватної компанії.

Справа збитків Укренерго

  • За даними слідства, у березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі», на той час один з найбільших в Україні трейдерів, закупила у ПрАТ «НЕК «Укренерго» електроенергію на суму понад 716 млн грн. Попри борги перед товариством керівник відповідного департаменту «Укренерго» не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури. 
  • Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів «ПриватБанку». Гроші за поставлену електроенергію ПрАТ «НЕК «Укренерго» так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.
  • Завдяки своєчасним діям НАБУ і САП на понад 700 млн грн на рахунках залучених до схеми компаній наклали арешт. Крім того, заблокували кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах. 
  • У січні 2024 року НАБУ оголосило у розшук фігурантів справи —  Михайла Кіпермана, Дмитра Кондрашова та Юлію Фролову.

lb.ua

Раздел

Экономика,

Обновлено: 24 сентября 2024